fbpx

Tarvitaanko hyvinvointiin kasvua vai hyvinvoinnin kasvua?

Olemme oppineet, että kasvu tuo kaupungille elinvoimaa ja sen asukkaille hyvinvointia. Tätä ”totuutta” on iskostettu meidän ymmärrykseen jo vuosikymmenten ajan. Mutta pitääkö tämä väittämä paikkaansa Vantaan osalta?

Vantaa kasvoi viime vuonna kaikista Suomen kunnista nopeinta vauhtia. Meidän väkilukumme kasvoi viime vuonna 3 456 henkilöllä. Vertailun vuoksi Helsingin väkiluku kasvoi 3085 henkilöllä. Muistin virkistykseksi Helsinki on asukasluvultaan noin kolme kertaa Vantaan kokoinen.

Kaupunkiseudut ja varsinkin pääkaupunkiseutu ovat saaneet nauttia tästä kasvusta ja useamman vuoden tai jopa vuosikymmenen ajan. Jos uskomme alussa esitettyyn väittämään, niin Vantaan tilanne pitäisi olla tällä hetkellä todella hyvä ja kuntalaisille tuotettujen palveluiden Suomen kärkikastia, mutta näin ei ole. Voiko olla, että päättäjien ja lobbareiden meille jatkuvasti tuputtama ajatus kasvun mukanaan tuomasta hyvinvoinnista ei olekaan totta?

Tämä kasvu ei olisi ongelma, mikäli kaupungin talous pysyisi mukana, ja pystyisi vastaamaan kasvun mukanaan tuomiin investointipaineisiin. Näin ei kuitenkaan Vantaan tapauksessa ole. Kärjistetysti voisi kysyä, miksi nykyisten vantaalaisten tulisi ottaa velkaa tai leikata palveluja, jotta saamme systemaattisesti nostettua asukaslukua entisestään?

Vantaalla vallassa olevien puolueiden toimesta kasvun tavoittelua selitetään vuosi toisensa jälkeen investointina tulevaan, tätä politiikkaa on nyt jatkettu todella pitkään. Herääkin kysymys, milloin vantaalainen voi odottaa tuottoa tälle investoinnille? Tarvitaanko hyvinvointiin kasvua, on siis väärä kysymys. Meidän tulisi kysyä mitä tarvitaan hyvinvoinnin kasvuun Vantaalla.

Jasi Kuokkanen

Varavaltuutettu

Keskusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *