fbpx

Kaupunkilainen vastaan ratikka

Kun kaupunkilainen ja ratikka kohtaavat niin kuka väistää? Tästä on pohjimmiltaan kysymys Vantaan ratikka-keskustelussa. Ratikka on hankkeena varmasti monelta osin hyvä. Ideaali maailmassa, jossa talouden resursseja olisi loputtomasti sen rakentaminen olisi varmasti jopa kannatettavaa.

Valitettavasti elämme maailmassa, jossa resursseista on todellinen pulaa ja joudumme tehdä arvovalintoja sen suhteen, mihin Vantaan kaupungin eurot käytetään. Jos vaakakuppiin laitetaan kaupunkilaisen palvelut ja ratikka, niin kaupunkilaisen palvelut menevät edelle.

Vantaan ratikan kokonaiskustannukset tulevat nousemaan varoivaisenkin arvioin mukaan 500 miljoonaan. Tämä on Vantaan kokoiselle kaupungille todella suuri summa varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa.

Korona on kurittanut Vantaan taloutta todella kovalla kädellä. Korona on myös tehnyt merkittäviä muutoksia yhteiskuntarakenteeseen. Emme ole täysin varmoja miltä yhteiskunta näyttää, kun pääsemme tästä pandemiasta yli. Lisääntyykö vai väheneekö ihmisten liikkuminen etätyön merkittävän kasvun johdosta? Ja mitä se tarkoittaa julkisen liikenteen tarpeelle Vantaalla? Nämä ovat tässä hetkessä epäselviä kysymyksiä, joihin tulee löytää vastaus ennen, kun sidomme kätemme taloudellisesti mittavaan ja pitkäkestoiseen investointiin, joka sitoo resursseja vuosikymmeniksi.

Toinen asia, joka puoltaa Vantaan ratikka-hankkeen kuoppaamista on vaihtoehtoiset ja huomattavasti kevyemmät vaihtoehdot. Ratikan suunnitellun reitin voi hoitaa esimerkiksi ns.superbussin avulla.  Vantaan kaupunki on teettänyt tästä selvityksen, joka osoittaa, että tämän vaihtoehdon kustannukset pysyisivät huomattavasti alhaisemmalla tasolla.

Näistä syistä johtuen en kannata Vantaan ratikan rakentamista tässä taloudellisessa tilanteessa. Itse näen, että kaupunkilaisten palveluilla ja hyvinvoinnilla tulee tässäkin tilanteessa olla etuajo-oikeus. Palvelut ja hyvinvointi ensin, ratikka sitten.

Jasi Kuokkanen

Varavaltuutettu

Keskusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *