fbpx

Vähän rahaa, vähän hyvinvointia?

Suomessa yli 120 000 lasta elää vähävaraisissa perheissä. Vanhempien varallisuus vaikuttaa voimakkaasti lasten ja nuorten elämään jo syntymästä.

Monien tutkimuksien mukaan köyhyys vaikuttaa vanhempien ja lasten hyvinvointiin koko elämän ajan. Se myös vähentää mahdollisuuksia harrastaa ja opiskella sekä lisää syrjäytymisen riskiä.

Lapsiperheköyhyys painottuu myös selkeimmin pikkulapsivaiheeseen, joka asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Tiedetään, että perusta hyvinvoinnille rakentuu jo varhaisessa vaiheessa, siksi on hyvin huolestuttavaa, ettei yhteiskunnan tasolla ole vieläkään mahdollista varmistaa kaikille lapsille tasa-arvoisia lähtökohtia.

Korona löi jo lyötyjä?

Koronaepidemia on vaikuttanut eniten juuri heikommissa asemassa oleviin ihmisryhmiin, kuten jo entuudestaan vaikeassa elämätilanteessa oleviin lapsiperheisin.  Tämä tarkoittaa, ettei meidän hyvinvointijärjestelmämme ole pärjännyt kriisin paineen alla ja se on vuotanut juuri niistä paikoista, joista se ei missään nimessä olisi pitänyt vuotaa.

Tämä näkyy myös Vantaalla. Nyt on aika panostaa lapsiin ja perheisiin, jos toivomme rakentavamme hyvinvoivaa Vantaata.

Kunnan rooli hyvinvoinnin rakentamisessa – kuulutan päätöksiä ja toimia!

Entä miten eriarvoisuutta voidaan vähentää kuntatasolla? Kunta voi tehdä paljon isoja ja pieniä päätöksiä lapsiperheiden tukemiseksi. On selvää, että tukemalla työllisyyttä voidaan ehkäistä sekä lapsiperheköyhyyttä, että vähentää koronakriisin pitkäaikaisia vaikutuksia. Nyt Vantaan tulee aktiivisesti luoda oma lapsiperheiden korona-exit strategia.

On myös tärkeää ymmärtää lapsiperheiden arkea kokonnaisuudessaan ja tarkastella kaikkia niitä osa-alueita jotka vaikuttavat lapsiperheiden arkeen. On pohdittavat ovatko bussiyhteydet toimivia tai onko lapsilla mahdollisuus harrastuksiin, jotka ovat lähellä hänen asuinaluetta? Entä onko riittävästi muita lähipalveluja?

Nyt on aika toimia

Vantaalla tarvitaan myös tietoa siitä kuinka paljon taloudellisia resursseja kunta käyttää suoraan lapsiin. Näin voidaan myös tarkasti arvioida palveluiden tarpeellisuutta ja tarvittaessa kohdentaa niitä paremmin. Tiedon avulla voidaan paremmin palvella kunnan pieniä asukkaita ja heidän perheitään. On muistettava, että panostukset lapsiin ja perheisiin ovat kestävä investointi tulevaan. Näillä keinolla on mahdollista, että Vantaa on tulevaisuudessa paras kaupunki lapsille.

 

Jasi Kuokkanen

Varavaltuutettu

Keskusta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *