fbpx

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on tulevaisuusinvestointi

Jo ennen pandemiaa vanhempien varallisuus määritteli hyvin pitkälle voiko lapsi harrastaa ja mitä lapsi voi harrastaa. Valtioneuvoston lapsistrategian koronatyöryhmän raportin mukaan koronakriisi on heikentänyt entisestään vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ja lisännyt eriarvoisuutta.

Jos haluamme kutsua itseämme hyvinvointivaltioksi niin vanhempien varallisuus ei voi olla määrittelevä tekijä lasten harrastamiseen tai harrastamattomuuteen. Jokaiselle lapselle tulee taata mahdollisuus liikkua ja harrastaa. Tämä on lähtökohta, josta ei voi tinkiä.

Harrastaminen ei ole pelkästään liikkumista vaan osa suurempaa kokonaisuutta, jolla lapsi ja nuori identifioi itseään. Jos lapsi tai nuori ei syystä tai toisesta voi harrastaa, hän jää ilman niitä kokemuksia, joita harrastavat lapset kokevat. Tämä aiheuttaa eriarvoistavan kehityksen, joka alkaa todella varhain lapsen elämässä.

Kunnan tehtävänä on tuottaa hyvinvointia ja omilla päätöksillään vähentää eriarvoistumista. Näin ollen näenkin, että Vantaan tulee lisätä panostuksia harrastustoiminnan tukemiseen koronakriisin jälkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman Suomen-mallin tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Toivon todella, että Vantaan osallistuu tähän hankkeeseen ja luo mallin mukaisen toiminnan kouluihin.

Myös urheiluseurat tekevät erittäin arvokasta ja merkityksellistä työtä lasten ja nuorten harrastustoiminnan edistämisessä. Koronatilanne on vaikuttanut urheiluseurojen toimintaan paljon ja moni seura ja harrastustoimintaa tuottava yhdistys on taloudellisissa vaikeuksissa.

Näen, että tällaisessa kriisitilanteessa Vantaan kaupungin tulee ojentaa auttava kätensä urheiluseuroille, jotta ne voivat jatkaa sitä arvokasta työtä, jota he tekevät lasten ja nuorten parissa. Taloudellisen tukipaketin rakentaminen lasten ja nuorten harrastustoimintaa tuottaville yhdistyksille tulee olla kaupungin tehtävälistalla korkealla.

Nyt jos koskaan on tehtävä etupainotteinen investointi lasten ja nuorten hyvinvointiin. Vuosien ja vuosikymmenten aikana tämä investointi maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Jasi Kuokkanen

Varavaltuutettu

Keskusta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *