Keskustan Uudenmaan piirin 100-vuotisjuhlan avajaispuhe

Arvoisa juhlakansa

Hyvät aate sisaret ja veljet, ystävät. Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi Keskustan Uudenmaan piirin 100-vuotisjuhlaan. 100 vuotta on pitkäaika ja maailma sekä Suomi sen mukana on muuttunut tässä ajassa merkittävästi. Sata vuotta sitten Suomi oli köyhä maatalousvaltainen maa Pohjois-Europan takamailla ja maata hallitsi Venäjän tsaari Suomen suuriruhtinaana. Toisaalta meillä oli oma lainsäädäntö, Euroopan modernein parlamentti ja toivo paremmasta, omasta valtiosta. Muutaman viikon päästä juhlimme satavuotista itsenäisyyttämme.

Olemme kansakuntana kulkenee pitkän matkan, tilanteeseen jossa Suomi on monella eri mittarilla yksi maailman parasta yhteiskunnista. Keskustalla ja sitä edeltäneellä maalaisliitolla on ollut merkittävä rooli tässä kehityskulussa. On hyvä muistaa, että eduskunta päätti siirtää keisarille kuuluneen korkeimman vallan itselleen marraskuussa 1917 nimenomaan Santeri Alkion aloitteesta.

Tänään juhlimme Keskustan Uudenmaan piirin 100-vuotisjuhlaa ja samanaikaisesti valmistaudumme juhlistamaan myös 100-vuotiasta Suomea.  Nämä kaksi asiaa ovat monella tavoin kytköksissä toisiinsa. Maamme itsenäistymispyrkimysten voimistuminen ja Maalaisliitoin toiminnan tehostuminen virisivät samanaikaisesti 1910-luvulla. Marraskuussa 1917 perustettiin Maalaisliiton Uudenmaan piirijärjestö. Maamme itsenäisyysjulistus annettiin seuraavan kuukauden alussa, joulukuun kuudentena päivänä. Maalaisliiton toiminnan voidaan katsoa kuitenkin alkaneen jo aikaisemmin useamman paikallisosaston toimesta, mutta vuonna 1917 nähtiin tarve piirijärjestön perustamiselle.

Maalaisliiton Uudenmaan piirijärjestö perustettiin 12.11.1917 Hyvinkäällä. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Viljo Laine Mäntsälästä. Ensimmäisessä kokouksessa päätettiin mm. ryhtyä perustamaan sanomalehti Maalaisliiton paikalliseksi äänenkannattajaksi. Lisäksi valittiin vaalipiiritoimikunta valmistelemaan vaaleja sekä sovittiin jäsenmaksuista. Jäsenmaksuksi sovittiin 1 markka jäsentä kohden keskusliitolla ja 50 penniä vaalipiiriliitolle. Paljon on vettä virrannut Vantaan joessa noiden päivien jälkeen, mutta piirijärjestön tehtävät ovat edelleen hyvin samankaltaisia; viestinnän vahvistaminen, vaaleihin valmistautuminen ja varainkeruu.

Maalaisliiton Uudenmaan piiri ja myöhemmin Keskustan Uudenmaan piiri on elänyt vaihtelevaa elämää niin kannatuksen kuin jäsenmääränkin osalta. Suurimmillaan piirijärjestön on ollut 1980-luvun alkupuolelle. Jäseniä oli silloin hieman yli 10000 ja paikallisosastojakin yli 130 kappaletta. Nykyisin Keskustan Uudenmaan piirin alueen paikallisyhdistysten yhteenlaskettu jäsenmäärä n. 4000 ja paikallisyhdistyksiä on 97 kappaletta.

Korkeimmillaan kannatus on kuitenkin ollut 2000-luvulla ja vuoden 2003 eduskuntavaaleissa saavutettiin piirin historian paras tulos 13,7 % ja toi meille viisi kansanedustajaa. Näin ollen tämän hetkinen tilanne neljä kansanedustajaa on historian näkökulmasta hyvä tilanne. Toki tavoitteemme tällä alueella ovat huomattavasti korkeammalla. Hyvät ystävät, maailma ja Suomi ovat muuttuneet viimeisen sadan vuoden aikana merkittävästi.

Aikamme suurin paradoksi on se, että maailma on muuttunut täysin 100 vuoden aikana, mutta ihminen ei. Me haluamme edelleen kehittää itseämme, rakastaa lähimmäistämme, perustaa perhe ja omalla toiminnallamme varmistaa, että maailma on edes hieman paremmassa kunnossa kun luovutamme sen meidän lapsille. Tästä syystä myös Keskusta menestyy nyt ja tulevaisuudessa niin Suomessa kuin Uudellamaallakin. Vielä kerran tervetuloa ja pidetään mukavat ja lämmin henkiset juhlat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *